Чи етично радіти тому, що росіянина зʼїла акула

Чи етично радіти тому, що росіянина зʼїла акула

Хургада, Єгипет. Нічого не віщувало біди, але у повітрі тривожно. Російський турист вирішив скупатись у відкритому Червоному морі. І тут невідомо звідки у воді акула, що сприйняла відповідну особу як ласощі.

Фінал цієї історії розійшовся у соцмережах та новинних сайтах по усьому світу. Переконаний, що ви теж бачили це відео. Згадайте свою першу реакцію. Страх, шок, відчай? Чи все ж варіація іронічної посмішки?

Виходячи з побіжного аналізу реакцій у соцмережах - смішинки, лайки, вогники тощо були превалюючими фідбеками у відповідній новині. На фоні цього багато-хто почав говорити, що це розлюднення, що не можна радіти такій сумній події. Чому ж так сталося, давайте розберемось.

"Бог не тимошка, видит немножко"

По-перше, говоримо про сам випадок. Чи знали ви, що у даному епізоді росіянин свідомо порушив заборону місцевої влади на купання у відкритому морі? Ну прямо класика виразу “море по коліна” про людей, яких нічого не хвилює. Виключно після цього уточнення зміщується акцент. Виходить, що росіянин сам себе покарав за ігнорування рестрикції та поплатився за це життям.

По-друге, чи не здається шановному читачу, що це абсолютно лягає на український кейс та вже тривалу повномасштабну загарбницьку війну росії проти нашої держави? Хотіли взяти “Київ за три дні”, а тепер намагаються змиритись, що російські антипутінські добровольці можуть відбити російську Бєлгородщину. Що “російський іван”, який прийшов на нашу землю вбивати українців, повертається додому в чорних пакетах в тиражі 213770 одиниць.

Хотіли показати свою велич та особливість на геополітичній арені, а тепер в ізоляції, стали васалами Китаю та отримують допомогу від таких світочів цивілізованого світу, як Північна Корея та Іран.

По-третє, у нинішній реакції на конкретне відео фіксується сучасне ставлення до росіян саме як громадян країни-агресора. Це відплата за політику путіна, за його затяжне божевілля в поєднанні з ядерними погрозами. Коли міжнародна безпека віддана на поталу реваншистським неоімперським амбіціям бункерного діда, де він готовий за свої психіатричні фантазії знищити весь світ. Фактично ми бачимо вияв колективної соціально-політичної відповідальності всіх громадян рф за подальшу підтримку політики кремля.

Сприйняття росіян

І це, до речі, вже було в світовій історії. Згадайте хоча б ставлення до рядових німців в постнацистський період, до їхньої мови та культури, що були нагадуванням людоненависницької політики гітлера.

Безумовно, подібна реакція на росіян також приправлена їхніми культурними особливостями, що укріплювало негативне враження протягом років. Варто нагадати хоча б існування готелів на курортах або поверхів з поміткою “no Russians” через явний поведінковий треш громадян цієї держави “побєдітєлєй”.

Очевидно, що нині російський паспорт є чорною міткою в світі, де таку людину просто не хочуть бачити. Оскільки в іншому разі фіксується класична тактику кочівників по викоріненню автохтонного населення, насадження своєї “нормальної” культури і мови, поглинання та асиміляції. 

Дуже добре виринають у пам’яті борди, що “россия нигде не заканчивается”, “россия там – где русский язык” та купа іншого пропагандистського лайна. Росіянин банально став символом загрози. Від цього і грає подальша етика.

Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегій

Головне