Статус учасника бойових дій автоматично: кому присвоять та що для цього потрібно

Статус учасника бойових дій автоматично: кому присвоять та що для цього потрібно

10 вересня Кабінет міністрів ухвалив порядок автоматичного надання статусу УБД. Цю можливість прописали у законі про цифровізацію армії, який набрав чинності п'ять місяців тому. Але для запровадження необхідна була нормативка. Яка процедура автоматичного присвоєння статусу УБД, кого це стосується та коли надаватимуть, розбирався "Ми – Україна".

В яких випадках статус УБД нададуть автоматично?

Закон про цифровізацію армії (законопроєкт 10062) парламент ухвалив в середині січня цього року, а чинності він набрав у квітні. Одна з його норм – автоматичне присвоєння статусу учасника бойових дій. Під це дописали окрему статтю 6-1 у закон про статус ветеранів війни.

Загалом закон про статус ветеранів передбачає 25 категорій осіб, які визнаються УБД. Серед них, зокрема, учасники Другої світової, військовослужбовці Радянської армії, які воювали на території інших держав, учасники боротьби за незалежність України у XX столітті, ветерани АТО та багато інших осіб.

Про присвоєння та позбавлення статусу УБД учасникам АТО і тим, які беруть участь в оборонних та безпекових засобів під час російської агресії є окремий порядок (постанова №413). Його переписали 12 липня цього року і передбачили можливість засобами порталу "Дія" оформлювати статус.

"Працюємо, щоб захисники не стояли в чергах і не витрачали часу на папірці", - каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Поки оформлення УБД в "Дії" не працює. Відкрита тільки можливість підтягнути до інших цифрових документів вже видане посвідчення УБД.

Проте автоматичне присвоєння УБД – це особлива процедура. Вона прив'язана саме до воєнного стану та у районах ведення воєнних (бойових) дій. Про це потрібен був окремий порядок для військових, які зараз на передовій. 10 вересня уряд його ухвалив.

Кому УБД присвоять автоматично?

Щодо тих, кому можна автоматично присвоїти статус УБД, новий урядовий порядок посилається на закон про статус ветеранів – перелік в абзаці першому пункту 19 статті 6. Тож автоматично статус УБД мають надавати:

  • військовослужбовцям ЗСУ, Нацгвардії, ДПС, Держспецтранспорту, військових прокуратур;
  • особам рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення АТО податкової та митної служб;
  • поліцейським, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям МВС, Управління держохорони, Держспецзв'язку, ДСНС, Державної пенітенціарної служби України;
  • особам рядового і начальницького складу ДБР;
  • особам начальницького складу НАБУ;
  • особам з добровольчих формувань територіальної громади.

У цій нормі закону також згадують військовослужбовців розвідувальних органів та СБУ. Але про них є уточнення: їм статус УБД надають за стандартним порядком, прописаним у постанові №413.

Як автоматично надаватимуть статус УБД?

Які умови автоматичного УБД? Головна – початок виконання військовим бойового наказу/розпорядження або службового/спеціального завдання в районі ведення бойових дій чи на тимчасово окупованих територіях. Від тривалості виконання завдань статус не залежить – це умова і закону, і порядку.

Куди, хто і як буде вносити інформацію? Дані будуть вносити до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. З дня початку виконання завдання на це відводять п'ять днів.

Вносити інформацію буде уповноважена особа військової частини, у складі якої військовий виконував завдання, або до якої прибув виконувати завдання, або в оперативному підпорядкуванні якої знаходиться добровольче формування тергромади.

Таких уповноважених осіб мають призначити командири військових частин, органів, підрозділів. Вони будуть користувачами електронного кабінету в реєстрі ветеранів. Також користувачами електронного кабінету є уповноважені особи комісій з питань УБД, які вже існують.

Якщо уповноважена особа військової частини не зможе внести дані про військового та виконання ним завдання у реєстр протягом п'яти днів, їх треба буде передавати комісії з УБД потрібного органу. Уповноважена особа комісії вноситиме відомості протягом п'яти днів після отримання.

Яку інформацію внесуть? Якщо бойове або спеціальне завдання виконують військові, крім учасників добровольчих формувань тергромад, будуть вносити відомості про:

  • ПІБ (за наявності);
  • зміну прізвища, власного імені, по батькові (за наявності);
  • стать;
  • посаду;
  • військове (спеціальне) звання;
  • дату народження;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  • серію та/або номер паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон;
  • адресу задекларованого/зареєстрованого місця проживання (не обов’язково);
  • контактні дані (номер телефону та адреса електронної пошти) (за наявності);
  • орган сектору безпеки і оборони, до якого належить військова частина (орган, підрозділ), або підприємство, установа, організація;
  • військову частину (орган, підрозділ), підприємство, установу, організацію, де служить людина;
  • період виконання завдань в районах ведення воєнних (бойових) дій або на ТОТ та місце їхнього виконання;
  • дату та номер наказу про прибуття до складу сил оборони або в район ведення воєнних (бойових) дій для виконання завдань;
  • назву, дату реєстрації та реєстраційний номер (індекс) не менш як одного з документів, які підтверджують виконання завдань: бойові донесення, журнали бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки), вахтові журнали, польотні листи або довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), що підтверджує їх отримання спричиненими діями противника, відомості про виконання розвідувальних заходів, накази про залучення сил і засобів ДСНС до виконання завдань (робіт) в районах ведення воєнних (бойових) дій, книги служби, відомості про виконання службових (спеціальних) завдань, протоколи проведення службових (спеціальних) завдань.

Якщо завдання виконують учасники добровольчих формувань тергромад, відомості будуть трохи іншими. Окрім основних, треба буде внести дані про:

  • військову частину Сил територіальної оборони Збройних Сил, в підпорядкуванні якої перебуває добровольче формування;
  • назву добровольчого формування;
  • дату та номер бойового наказу (розпорядження) командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил, в оперативному підпорядкуванні якого добровольче формування.

Коли уповноважена особа буде вносити інформацію у реєстр, деякі дані будуть отримуватися з інших чи підтверджуватися у них:

  • ПІБ, стать, дата і місце народження, інформація про паспорт, унікальний номер – у Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • про податковий номер – у держреєстрі фізосіб-платників податків;
  • про зміну імені – у держреєстрі актів цивільного стану.

Також звірятися буде й місце виконання завдання із переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих (наказ Мінреінтеграції №309) та із довідником районів ведення бойових дій. Довідник має формувати і підтримувати в актуальному стані Міноборони.

Не вийде внести дані у реєстр, якщо вони не повні, не відповідають технічним вимогам, не співпадають з іншими даними, які перевіряються реєстром з інших систем. В такому випадку буде п'ять днів, щоб внести уточнену інформацію.

Якщо після уточнення реєстр відмовить вдруге – буде п'ять днів, щоб сповістити комісію з питань присвоєння статусу. Тоді вже комісія вирішить надавати чи ні УБД, і якщо надавати, то вже за стандартним порядком, тобто за постановою №413.

За стандартним порядком питання про присвоєння статусу УБД вирішують відповідні комісії Міноборони, МВС, Мінюсту, Нацполіції, Нацгвардії та інших органів. Звертатися до них може уповноважена особа військової частини з пакетом документів або людина самостійно. З липня передбачена можливість подавати документи на УБД онлайн на пошту Міноборони. Як обіцяють урядовці, скоро можна буде подаватися на УБД і через "Дію".

Що буде після внесення даних? Коли уповноважена особа їх успішно внесе, накладе кваліфікований електронний підпис, їх вже не можна буде редагувати.

Після того, як реєстр облікує запис, статус УБД вважатиметься наданим в автоматичному режимі. Повідомлення про це отримає уповноважена особа, яка робила запис, та військовий, який виконував завдання, якщо в реєстрі є його електронна пошта.

Той, хто автоматично отримає статус УБД, має право:

  • отримати витяг з реєстру ветеранів. Процедура є у положенні про реєстр (постанова №700, пункт 15);
  • отримати посвідчення учасника бойових дій та нагрудний знак ветерана війни – учасника бойових дій. Їх за своїми порядками видають Міноборони, Мінюст, Мінветеранів, Нацполіція, Нацгвардія та інші органи. А з червня цього року в "Дії" вже можна сформувати електронне посвідчення ветерана – документ можуть додати учасники бойових дій.

Коли буде автоматичне присвоєння УБД?

Одразу автоматичне присвоєння статусу новий урядовий порядок не запускає.

"Наступна дія — це розробка відповідних цифрових інструментів, які створюють умови для практичної реалізації нової системи. Зробимо все для того, щоб вона запрацювала якнайшвидше", - обіцяє міністерка у справах ветеранів Наталія Калмикова.

Оскільки автоматичне присвоєння УБД прив'язане до Єдиного державного реєстру ветеранів війни, його треба доопрацювати і підключити до нього уповноважених осіб органів сил безпеки та оборони. Уряд новим порядком завдає орієнтовні строки – на це Мінветеранів дають чотири місяці.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про статус дітей, які постраждали від російської агресії, та про соціальну допомогу, яку їм збираються надавати.

Головне