Продати авто в "Дії": що треба знати про умови для власників, покупців та транспортних засобів

Продати авто в

З середини жовтня в "Дії" проходить бета-тестування послуга перереєстрації автомобілів. Після періоду випробувань стане доступною в повноцінному режимі, і в такий спосіб можна буде продати або купити авто. Що відомо і треба знати про купівлю-продаж авто в "Дії", розповідає "Ми – Україна".

Які умови продажу авто через "Дію"?

"Перереєстрація в Дії буде доступна для легкових авто, мотоциклів чи мопедів. Продавцю потрібно лише оформити договір у Дії та поділитися QR-кодом або посиланням. А покупцю — ознайомитися з документом, вибрати номерні знаки й техпаспорт", - пообіцяв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нині реальні продавці та покупці авто можуть подати заявку на участь у бета-тестуванні послуги із перереєстрації авто онлайн. Для цього треба перейти за посиланням, а також мати:

  • транспортний засіб, який хочуть продати або купити;
  • податковий номер;
  • ID, закордонний паспорт або посвідку на проживання;
  • зареєстроване місце реєстрації проживання;
  • Дія.Підпис.

Повноцінно послугу Федоров пообіцяв запустити за кілька тижнів. А за більшою кількістю деталей відносно неї треба звертатися до нормативних актів, а саме до порядку держреєстрації транспортних засобів. У минулому вересні його змінили в такий спосіб, щоб використовувати під час реєстрації та перереєстрації авто і укладати договір купівлі-продажу засоби "Дії". 

Які вимоги до продавця, покупця та ТЗ?

Зараз маємо такі особливості продажу ТЗ через "Дію" (пункт 8-1 порядку держреєстрації):

  • ТЗ має бути зареєстрований саме за фізичною особою після 1 січня 2013 року. Тоді ввели у дію систему централізованої бази даних щодо реєстрації. Ті свідоцтва про реєстрацію, які видавалися до цієї дати, в ній можуть бути відсутні. Для юросіб поки спосіб недоступний. Також неможливий під час першої реєстрації автомобіля;
  • дохід від продажу ТЗ не має підлягати оподаткуванню. За вимогами Податкового кодексу (ст. 173), не оподатковують дохід від продажу протягом звітного року одного легковика та/або мотоцикла, мопеда. Тобто, якщо раз за рік власник вже продавав якийсь ТЗ, інший ТЗ продати через "Діювже не вийде. Справа в тому, що кожний наступний продаж ТЗ за рік оподатковується: 5% - продаж другого, 18% - третього і більше ТЗ, плюс 1,5% військовий збір. А застосунок не передбачає стягування податків.

Якщо ТЗ двом вимогам відповідає, дві фізособи, власник та покупець, мають авторизуватися у "Дії" та заповнити в електронному вигляді договір. Його дві фізособи завіряють кваліфікованими електронними підписами.

Але і двох осіб, і автівку перевірятимуть через запит "Дії" до Сервісного центру МВС. Документи та відомості проганяють через такі бази даних (пункт 15 порядку держреєстрації):

  • Єдиний держреєстр транспортних засобів;
  • Єдиний держреєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • Держреєстр атестованих судових експертів;
  • автоматизовану базу даних про розшукувані транспортні засоб;
  • банк даних Генерального секретаріату Інтерполу;
  • Держреєстр обтяжень рухомого майна;
  • Єдиний державний демографічний реєстр (крім ВПО, інформацію про яких підтверджують дані Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб);
  • Єдиний реєстр боржників;
  • Єдиний реєстр довіреностей;
  • Держреєстр сертифікатів відповідності ТЗ.

Що може піти не так?

За порядком про реєстрацію ТЗ, якщо авто у розшуку, реєстрація чи перереєстрація у будь-якому вигляді, онлайн чи офлайн, не відбудеться. Особливий порядок тільки для раніше зареєстрованих в Україні ТЗ, які розшукують правоохоронці інших держава. Якщо ж в розшуку хтось з фізосіб, звісно, теж ніякої реєстрації не буде, і про особу негайно інформують Нацполіцію.

Зареєструвати чи перереєструвати на нового власника ТЗ з обтяженням онлайн неможна. Треба робити це в звичному офлайн режимі і тільки за письмової згоди обтяжувача чи заставодержателя. Тут також є виключення. Письмова згода не потрібна, якщо право власності на ТЗ перейшло у спадок, у порядку правонаступництва або виділення частки у спільному майні. Але й в разі виключень це треба підтверджувати документами, тому й процедура в "Дії" неможлива.

Але якщо обмежень чи обтяжень немає, автівка, покупець і продавець не у розшуку, попереднім вимогам вони відповідають, не має бути підстав для хвилювання через перевірку. І за нормативкою заяву в електронній формі про перереєстрацію мають розглядати у строк до п'яти днів. Після цього електронний варіант свідоцтва про реєстрацію має з'явитися у застосунку. Далі вже новий власник може отримувати й нові документи.

Експертиза, номерні знаки та документи – що із ними?

Перевести в "Дію" продаж автівок вдалося після кількох змін, які проваджували останнім часом. Одна з них – скасування обов'язкової перевірки ТЗ експертом під час перереєстрації. В червні цього року Кабмін зробив експертне дослідження "за бажанням", і обов'язковим воно є лише для першої реєстрації ввезеного з-за кордону автотранспорту.

У травні цього року змінами до порядку реєстрації продавати транспортний засіб можна разом із номерними знаками. Укладаючи договір купівлі-продажу та під час перереєстрації від попереднього власника новому їх можна передати безоплатно. Неможна це зробити тільки із номерними знаками індивідуальними та із відповідною комбінацією цифр. Останні можна передавати за умови оплати їхньої вартості, а безоплатно – тільки родичам (іншому з подружжя, батькам, дітям).

Отже, після перереєстрації у "Дії", якщо номерні знаки автівки звичайні, їх можна залишити і не витрачати зайві гроші. Але все новому власнику треба також отримати нове свідоцтво про реєстрацію.

Також рік назад додали, а у травні цього року змінили умови отримання свідоцтва про реєстрацію ТЗ, яке оформляють онлайн, та номерних знаків, якщо вони змінюються після перереєстрації. За бажанням та за додаткову плату порядок дозволяє їх передавати новому власнику через визначеного Сервісним центром МВС оператора поштового зв'язку, зокрема кур'єром. Але поки що в Сервісному центрі вказують, що можливість доставляти документи поштою буде в майбутньому. Тому нині налаштовуватися треба на офлайн-режим.

Як отримати свідоцтво про реєстрацію і обрати знак?

Щоб отримати свідоцтво, треба звертатися до територіальних сервісних центрів МВС з такими документами:

  • паспорт чи документи, які посвідчують особу : тимчасове посвідчення громадянина, посвідка на проживання, посвідчення біженця . Обов'язково при цьому мають бути дані про реєстрацію місця проживання. ВПО також подають довідку про взяття на облік, де зазначено фактичне місце проживання;
  • копія податкового номера;
  • документи в "Дії" про купівлю-продаж.

Є й інші документи, але стосуються вони першої реєстрації ТЗ та продажу ТЗ із сплатою податку, які через "Дію" неможливі.

За послугу треба буде сплатити, і орієнтовна, бо може коливатися у різних СЦ, вартість для усіх ТЗ – 955 грн (з них 350 грн – за номерний знак, але можна залишити старий), для мототранспорту – 727 грн (з них 122 грн – номерний знак), для мопедів – 698 грн ( з них 93 – номерний знак).

Якщо є бажання, то номерний знак можна в Електронному кабінеті водія онлайн обрати та забронювати перед тим, як йти до сервісного центру. Для цього треба:

  • авторизуватися в Електронному кабінеті водія;
  • в електронних послугах обрати послугу із бронювання;
  • обрати регіон, сервісний центр, тип ТЗ;
  • із запропонованого переліку комбінацій обрати той, що підходить. Це коштує 360 грн, якщо обрати бажану, та від 4800 до 36 000 грн, якщо брати якусь визначену платну комбінацію;
  • обраний номерний знак можуть бронювати на строк до десяти днів (плата – 10,8 грн за кожен день бронювання);
  • треба прибути до сервісного центру МВС і разом із реєстрацією автівки отримати заброньований знак, сплативши за його виготовлення (близько 300 грн) плюс витрати на реєстраційні дії та можливі банківські комісії.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як в "Дії" призначити та видалити належного користувача автомобіля.

Головне