QR-код у Резерв+: що треба знати про електронні та паперові військові квитки за новими правилами

QR-код у Резерв+: що треба знати про електронні та паперові військові квитки за новими правилами

18 травня у застосунку Резерв+ з'явилась можливість створювати електронний військово-обліковий документ – QR-код. Що треба знати про е-ВОД або QR-код, штрих-код, VIN-код, нові можливості Резерв+ та вимоги до військово-облікових документів зібрав "Ми – Україна".

VIN-код, штрих-код та QR-код: яка різниця та чи обов'язкові?

Створення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів був довгою справою, він поступово наповнювався інформацією, змінювалася нормативка щодо нього. У січні 2023 року набув чинності новий порядок організації і ведення військового обліку (постанова №1487), де передбачили внесення даних до реєстру військкомами.

"Якщо відомості про особу вносяться до Реєстру вперше, автоматично формується окремий номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка здійснила запис (у електронній формі)", - вказано порядку ведення "Оберегу" (наказ Міноборони №94).

Номер запису про призовника, військовозобов'язаного, резервіста складається 19 цифр, це зараз і називають VIN-кодом. Дехто порівнює це із VIN-кодом авто, але є паралель із реєстраційним номером облікової картки платника податків, тільки для потреб військового обліку.

VIN-код має відображення у вигляді штрих-коду, який можуть згенерувати у військкоматі. Зчитавши його, можна отримати інформацію про особу, яка є в "Оберегу". У ТЦК почали вклеювати його до військово-облікових документів після оновлення даних і він є підтвердженням того, що людина є в реєстрі. Наявність штрих-коду в документі для представників ТЦК та копів є свідченням того, що дані оновлювалися. Проте саме у ТЦК, бо у ЦНАПі штрих-код не формують – там надають витяг про оновлення, який також підтверджує цей факт.

Після того, як набрав чинності новий закон про мобілізацію, чоловіків у віці від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу прикордонників, копів та представників ТЦК. Але вони не мають можливості зчитати штрих-код та упевнитись в оновленні даних. Вона є у військкоматах та можлива для операторів реєстру.

18 травня змінився порядок оформлення та видачі ВОД (постанова №559), та у Міноборони надали роз'яснення про те, в яких випадках штрих-код є обов'язковим.

Обов'язковий він у тому випадку, якщо видається новий ВОД за новою постановою – затверджена нова його форма, вже із штрих-кодом.

нова_форма.png (93 KB)

Необов'язковий штрих код у тому випадку, якщо людина тільки оновлює персональні дані у ТЦК, ЦНАПі чи Резерв+.

Штрих код, вказали у Міноборони, потрібен для обліку у реєстрі та для автоматичного зчитування саме у ТЦК та СП.

призначення_штрих_коду.jpg (74 KB)

Постановою №559 також затвердили порядок. створення електронного військово-облікового документу (е-ВОД). І місяць потому, 18 червня, у Резерв+ почала з'являтися можливість його згенерувати у вигляді QR-коду. У ініціаторів перевірки мають бути засоби для його зчитування.

Створення електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста за законом не є обов'язком. Резерв+ є втіленням е-кабінету, а QR-код – електронним відображення паперового ВОД. Тому якщо є паперовий, QR-код не обов'язковий, проте він покликаний бути зручним.

Як згенерувати QR-код і що він відображає?

Створити е-ВОД у вигляді QR-коду можна у Резерв+:

  • встановивши застосунок, якщо ще не встановлений в Google Play чи в App Store;
  • оновивши застосунок, якщо вже встановлений.

Система ще розширюється і поки не всі можуть побачити свій е-ВОД. Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко каже, що розгортання йде поступово, тому доведеться почекати, якщо електронний документ не з'явився у перші дні.

Коли ж е-ВОД сформований, є дві можливості його використати:

  • PDF-версія з QR-кодом (розширене меню, розділ "Завантажити PDF")

створити_пдф.jpg (102 KB)

  • QR-код, доступний для перевірки (опція "Сканувати документ")

сканування.jpg (117 KB)

Коли людина сформує е-ВОД, "Оберіг" отримає відповідну інформацію. Двовимірний штрих-код, тобто QR-код, може відображати наявні про людину відомості з такого переліку:

  • ПІБ та дата народження;
  • податковий номер;
  • номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних, резервістів;
  • дані про ВЛК щодо визначення придатності;
  • дані про відстрочку як від проходження базової військової служби (для призовників), так і від мобілізації (для військовозобов'язаних та резервістів);
  • звання;
  • військово-облікова спеціальність. Для військовозобов'язаних та резервістів це код профілю підготовки та напрям службової діяльності;
  • номер з Єдиного державного демографічного реєстру;
  • відомості про виконання військового обов'язку та про військовий облік;
  • інформація про адміністративні або кримінальні правопорушення (про звернення щодо них до Нацполіції);
  • дата і час формування електронного документа.

За постановою №559 (пункт 7), е-ВОД формується автоматично, якщо в реєстрі є такі дані. Якщо не вдасться згенерувати, вочевидь якоїсь інформації немає. Разом із QR-кодом після оновлення застосунку з'являється нова опція виправлення даних онлайн. Її можна використати, якщо Резерв+ видасть сповіщення "Дані не знайдено".

"Заповніть заявку на виправлення даних — і система автоматично актуалізує вашу інформацію", - вказує Черногоренко.

Також за онлайн-заявкою виправити дані можуть військовослужбовці, які не виключені з обліку. Саме такий статус має відображатися, коли вони авторизуються у застосунку. Для військових має бути інший застосунок – Армія+, який поки не запустили.

Паперовий документ та електронний документ: які зміни?

За законом та нормативкою паперовий військово-обліковий документ та е-ВОД мають однакову юридичну силу. Незважаючи на те, що з 18 травня діє нова форма паперового ВОД, усі документи, видані до того – військові квитки, тимчасові посвідчення військовозобов'язаних, приписні, посвідчення призовника, є чинними. В Міноборони підкреслюють, що чинними є радянські військові квитки.

Відомості паперовому ВОД мають відповідати даним, які є в реєстрі. Співпадати мають такі дані:

  • належність до військового обов'язку – призовник, військовозобов'язаний чи резервіст;
  • податковий номер або серія і номер паспорту, якщо податкового номеру немає;
  • рядовий, сержантський чи старшинський склад для резервістів та військовозобов'язаних;
  • звання для військовозобов'язаних та резервістів;
  • військово-облікова спеціальність;
  • штамп про видачу моброзпорядження із датою;
  • додаткові відомості, визначені Генштабом (СБУ чи розвідорганом).

Перевірити дані можна у Резерв+, ТЦК та СП (орган СБУ чи розвідорган, якщо облік там). У тому разі, якщо дані не співпадають, паперовий документ вважається недійсним і треба звертатися із заявою по новий:

  • до ТЦК та СП (органу СБУ чи розвідоргану) за місцем перебування на обліку – якщо не співпадають дані паперового документа;
  • до ТЦК та СП засобами е-кабінету – якщо не співпадають дані електронного документу. Це опція виправлення даних, яка тільки-но з'явилася.

Хоча тепер є однаковий за силою е-ВОД, паперовий документ нікуди не зникає і має видаватися або замінюватися. Відтепер ще й на новому бланку, форма якого унифікована, а відрізняється інформацією про призовника, військовозобов'язаного, резервіста.

На бланку військово-обліковий документ мають видати або замінити за місцем перебування на обліку у таких випадках:

  • громадянин стає на облік як призовник, військовозобов'язаний або резервіст;
  • до 18 травня 2024 року призовник не отримував посвідчення призовника, військовозобов'язаний чи резервіст – військовий квиток або тимчасове посвідчення;
  • змінюється категорія військового обов'язку: призовник стає військовозобов'язаним, військовозобов'язаний – резервістом;
  • вже немає місця для внесення змін;
  • є невідповідність даних у паперовому документі даним з реєстру "Оберіг";
  • документ загубився чи зіпсувався;
  • є бажання замінити документ старого зразка на документ нового зразка.

Замінити старий документ новий мають протягом п'яти робочих днів. Треба подати про це заяву та фото 35 на 45 мм. Старий документ вилучать та знищать.

Якщо до паперового документу треба внести зміни, у ТЦК та СП його приймають під розписку, корінець якої лишається у військкоматі. Зміни мають вносити протягом п'яти днів, за виключенням змін про проходження військової служби, які потребують більшого строку для уточнення у військовій частині чи в архіві.

Яка відповідальність щодо військово-облікових документів?

Мати військово-обліковий документ є обов'язком, а не правом. Він має бути у всіх призовників, військовозобов'язаних, резервістів, у тому числі виключених з військового обліку після визнання непридатності до служби чи при досягненні граничного віку перебування в запасі.

Оригінал ВОД повинні мати при собі чоловіки у віці 18-60 років постійно, бо будь-якої миті може бути перевірка. QR-код, хоч і є повноцінною заміною, але він буде непідтвердженим, якщо непридатний для зчитування.

"QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності", - передбачає постанова №559.

Чи вдасться зчитати перевіряючим е-ВОД, якщо, наприклад, розбитий екран смартфона, пошкоджене скло – питання відкрите. Поки QR-код ще не обкатане нововведення. Тому паперовий документ необхідний.

Зараз за порушення правил військового обліку, законодавства про оборону та мобпідготовку (обов'язок мати і пред'являти ВОД закріплений у законі про мобіпдготовку) передбачений штраф для громадян від 17000 до 25500 грн.

Зіпсуття або втрата ВОД з необережності також є адміністративним правопорушенням. В особливий період за це передбачений штраф від 850 до 1700 грн.

За новим порядком оформлення військово-облікового документи прямо прописаний обов'язок в разі втрати звертати до ТЦК та СП за місцем обліку. Треба повідомити про втрату та подати заяву і фотокартку 35 на 45 мм, щоб оформили новий. Військкомати мають видати його протягом п'яти днів після подання заяви.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як змінились умови бронювання та які варіанти економічного бронювання пропонують розглянути у Верховній Раді.

Головне