Олімпійські ігри-2024: де, як і коли пройдуть – путівник Олімпіадою

Олімпійські ігри-2024: де, як і коли пройдуть – путівник Олімпіадою

23 червня світ відзначає Міжнародний Олімпійський день, а через місяць розпочнеться Олімпіада-2024. Де відбудуться Літні Олімпійські ігри 2024 року, основні дати та чим вони особливі, розповідає "Ми – Україна".

Де відбудуться Олімпійські ігри-2024?

Містом-господарем Олімпіади є Париж. Місце та рік символічні: Місто вогнів востаннє приймало Олімпіаду 100 років тому. У 1924 році там зібралось 600 тис. глядачів, а змагання уперше транслювалося по радіо, що дозволило долучити ще більшу кількість вболівальників.

відкриття_1924.jpg (179 KB)

Парад націй 5 липня 1924 року під час церемонії відкриття Олімпіади-1924

Церемонія відкриття Ігор ХХХІІІ Олімпіади відбудеться 26 липня. Вперше в історії літніх змагань вона буде не на стадіоні, а на березі Сени. Ейфелеву вежу вже прикрасили п'ятьма олімпійськими кільцями.

ейфелева_вежа.jpg (193 KB)

10500 спортсменів перетинатимуть центр Парижа на 94 човнах – у кожної національної делегації свій. Вони оснащені камерами, щоб бачити їх зблизька. Маршрут параду – 6 км зі сходу на захід Сеною: від Аустерліцького мосту до площі Трокадеро. На верхніх набережних для глядачів доступ обіцяють відкритий, а для того, щоб дивитися церемонію з нижніх набережних треба купувати квитки.

Загальна кількість глядачів, у тому числі онлайнових, яка подивиться церемонію відкриття – 1,5 млрд.

Під час Олімпіади-2024 змагання відбуватимуться у 35 локаціях. 13 із них – безпосередньо у Парижі, 12 у Іль-де Франс, 10 – по усій території Франції, а найвіддаленіша точка – змагання із серфінгу у Теахупоо на Таїті.

Map - Olympic competition venues.jpg (6.05 MB)

Мапа локацій у Парижі

Спортсмене житимуть в олімпійському селищі, яке розташоване у межах трьох міст Сен-Дені, Сент-Уан і Л'Іль-Сен-Дені та яке може вмістити 14250 мешканців. Воно екологічне, побудоване за містобудівними вимогами Парижа щодо досконалості навколишнього середовища та принципу Олімпіади-2024 щодо низького вмісту вуглецю та розумного фінансового управління. Після Олімпіади та Паралімпіади, у 2025 році селище стане новим мікрорайоном.

олімпійське_селище.jpg (5.82 MB)

Який логотип, девіз, медалі, гімн і талісман Олімпіади-2024?

Вперше Олімпіада та Паралімпіада матимуть одну емблему. Презентували її у 2019 році та вона об'єднує три символи: олімпійські – медаль та вогнище і французький – Маріанна, символ країни.

логотип_олімпіади.jpg (41 KB)

Games Wide Open (Ігри широко відкриті) – офіційний слоган Парижа-2024, також спільний для Олімпіади та Паралімпіади. Він відображає мету проведення більш відповідальних, інклюзивних, рівних та видовищних ігор.

Офіційний гімн – "Parade" композитора Victor le Masne. Вона вже прозвучала, коли 8 травня олімпійське вогнище прибуло міста-господаря.

Талісман Олімпіади у Парижі – не тварина, як це зазвичай буває, а червоні фрігійські капелюхи – Phryges. Такі носили під час Французької революції, і обрання нестандартного талісману за задумом має представляти певний ідеал, французькі дух та самобутність, а не просто милу тваринку. Один антропоморфний мультяшний капелюх уособлює Олімпійські ігри, другий – Паралімпійські.

талісмани.jpg (117 KB)

Дизайн олімпійських медалей розробляли разом з преміум-партнером – Chaumet, компанією LVMH Group. Хоча ідею й досліджували, символ був очевидним – Ейфелева вежа. В "серці" кожної медалі є шестикутник із заліза з вежі – "Залізної пані" (Dame de fer). Вони оригінальні, їхні частини зберігали після реконструкцій пам'ятки. В дизайні стрічок також використали орнамент, який повторює залізний візерунок Ейфелевої вежі. У олімпійських медалей стрічки сині, у паралімпійських – червоні.

медалі.jpg (142 KB)

Тож на одному боці нагород – символічний залізний шестикутник, а на іншому вже традиційне зображення грецької богині Афіни Ніки, яка виходить з Панафінейського стадіону. Саме там у 1896 році відродилися ігри. На зворотному боці паралімпійських медалей – графічне зображення Ейфелевої вежі, вид знизу, а "Париж" та "2024" написані шрифтом французького винахідника Луї Брайля.

Що відомо про українську олімпійську збірну та участь у Олімпіаді росіян?

Формування складу національної збірної ще остаточно не завершилося – за деякими видами спорту тривають кваліфікації. Не фіналізований відбір у легкій атлетиці, плаванні, сучасному п'ятиборстві, тенісі.

Українські спортсмени братимуть участь у змаганнях у таких видах спорту: академічне веслування, бадмінтон, бокс, греко-римська боротьба, важка атлетика, жіноча боротьба, веслування на байдарках і каное, веслування слалом на байдарках і каное, маунтенбайк, велоперегони на шосе, спортивна гімнастика, художня гімнастика, дзюдо, легка атлетика, плавання, артистичне плавання, стрибки у воду, кульова стрільба, стендова стрільба, стрільба з лука, сучасне п'ятиборство, великий теніс, настільний теніс, фехтування, футбол.

Ще донедавна питання про те, бойкотувати чи ні Париж-2024, було актуальним через можливу участь російської та білоруської збірних. Проте представникам росії та білорусі заборонено брати участь у командних видах спорту. В індивідуальному порядку вони можуть змагатися – без гімну, форми, прапору, згадування країн в якості нейтральних спортсмені, медалі яких не включатимуть у залікові таблиці. Той, хто намагається потрапити на індивідуальні змагання, проходить двоетапну перевірку нейтральності.

Міжнародний олімпійський комітет створив комісію з розгляду відповідності нейтральних учасників. Той, хто активно підтримує війну або працює за контрактом з російськими чи білоруськими військовими чи службами національної безпеки, не має права бути заявленими чи брати участь у змаганнях. Те саме положення стосується допоміжного персоналу.

"Ми бачимо, що всі пропагандисти були відсторонені від участі в Олімпійських іграх. Ми чекаємо наступного етапу перевірки. Сподіваємось, що рішення буде настільки ж відповідальне", - сповістив міністр молоді та спорту Матвій Бідний.

Мінмолодьспорту та Національний олімпійський комітет представили девіз української збірної: The Will to Win – Воля до перемоги. Та запустили відповідну комунікаційну кампанію.

Саме на Літніх Олімпійських іграх Україна зазвичай отримувала найбільшу кількість медалей:

  • Сідней-2020: 3 золотих, 10 срібних, 20 бронзових та 21 місце
  • Афіни-2004: 8 золотих, 5 срібних, 9 бронзових та 13 місце;
  • Пекін-2008: 7 золотих, 4 срібних, 11 бронзових та 12 місце;
  • Лондон-2012: 5 золотих, 4 срібних, 10 бронзових та 14 місце;
  • Ріо-де-Жанейро-2016: 2 золотих, 5 срібних, 4 бронзових та 31 місце;
  • Токіо-2021 (перенесено з 2020 року через пандемію): 1 золота, 6 срібних, 12 бронзових та 44 місце.

Цього року вже здобули ліцензію та представлятимуть Україну в Парижі-2024 такі зірки спорту, як стрибунка у висоту Ярослава Магучіх, борець Жан Беленюк, тенісистка Еліна Світоліна, фехтувальниця Ольга Харлан.

Згідно із прогнозами Gracenote VMT, Україні пророкують 19 місце у медальному заліку із 13 нагородами: 2 золотими, 1 срібною та 10 бронзовими. Хоча спорт це точно не про передбачуваність.

"Готуємося до Олімпіади, будемо боротися. Побачимо, як і що буде, як буде проходити Олімпіада. Дуже велика мотивація грати там та вигравати медаль", - Еліна Світоліна.

"На змаганнях мають бути українці, які на противагу розповідатимуть про те, що коїть росія в Україні, як вона вбиває цивільних людей, скільки загинуло спортсменів і скільки спортивної інфраструктури знищено. Нейтральний статус російських спортсменів – фейковий, і ми маємо робити велику дипломатичну роботу безпосередньо на Олімпійських іграх", - Жан Беленюк.

НОК надав українським спортсменам вісім рекомендацій щодо того, як контактувати з росіянами та білорусами:

  • утримуватися від прямих контактів;
  • при спробі провокацій з боку представників країн-агресорів інформувати керівництво делегації;
  • не спілкуватися у соцмережах та дискусіях, ігнорувати їхній контент, не публікувати спільні фото і відео;
  • дотримуватися правил участі у змаганнях відповідних федерацій наскільки це необхідно для виконання мінімальних вимог;
  • триматися подалі та дистанціюватися, утримуватися від спільних фото і відео, якщо це не пов'язано із обов'язковими вимогами за правилами;
  • утримуватися від прес-конференцій, ефірів, інтерв'ю, рекламних заходів разом із ними;
  • фіксувати факти порушень нейтрального статусу та інформувати про це;
  • в тому разі, якщо український спортсмен є співробітником ЗСУ, МВС, інших військових формувань також дотримуватися ще й їхніх правил та рекомендацій.

Форму української збірної презентують 25 червня. Польський спортивний бренд 4F став новим спонсором НОК. Він буде постачати екіпірування збірній у Парижі-2024, а також у наступних Зимніх Олімпійських іграх Мілан-Кортіна-2026 та на 34 Літніх Олімпійських іграх Лос-Анджелес-2028.

Коли змагання та де їх можна дивитись?

Офіційну трансляцію Олімпійських та Паралімпійських ігор здійснює Суспільне мовлення. По ТВ трансляція буде на Суспільне Спорт та на місцевих телеканалах Суспільного, в інтернеті – на сайті Суспільне Спорт, по радіо – на радіо "Промінь" (матчі футбольної збірної). Мінімальний обсяг мовлення з Парижа-2024 – 200 годин Олімпіади та 100 годин Паралімпіади.

Самі змагання33 Літній Олімпійських ігор стартують 27 липня і триватимуть до 11 серпня. Їхні дати за видами спорту:

  • Стрільба з лука: 25 липня – 4 серпня
  • Спортивна гімнастика: 27 липня – 5 серпня
  • Синхронне плавання: 5-10 серпня
  • Легка атлетика: 1-11 серпня
  • Бадмінтон: 27 липня – 5 серпня
  • Баскетбол: 27 липня – 11 серпня
  • Баскетбол 3х3: 30 липня – 5 серпня
  • Пляжний волейбол: 27 липня – 10 серпня
  • Бокс: 27 липня – 10 серпня
  • Перерва: 9-10 серпня
  • Каное-слалом: 27 липня – 5 серпня
  • Веслування на каное: 6-10 серпня
  • Велоспорт BMX фрістайл: 30-31 липня
  • Велогонки BMX: 1-2 серпня
  • Майнтенбайк: 28-29 липня
  • Велоперегони на шосе: 27 липня – 4 серпня
  • Велотрек: 5-11 серпня
  • Дайвінг: 27 липня - 10 серпня
  • Кінний спорт: з 27 липня по 6 серпня
  • Фехтування: 27 липня – 4 серпня
  • Футбол: з 24 липня по 10 серпня
  • Гольф: з 1 по 10 серпня
  • Гандбол: 25 липня – 11 серпня
  • Хокей: 27 липня – 9 серпня
  • Дзюдо: 27 липня – 3 серпня
  • Марафонське плавання: 8-9 серпня
  • Сучасне п'ятиборство: 8-11 серпня
  • Художня гімнастика: 8-10 серпня
  • Веслування : з 27 липня по 3 серпня
  • Регбі-7: 24-30 липня
  • Академічне веслування: 28 липня – 8 серпня
  • Стрільба: 27 липня – 5 серпня
  • Скейтбординг: 27 липня – 7 серпня
  • Спортивне скелелазіння: 5-10 серпня
  • Серфінг: 27-31 липня (в залежності від погодних умов)
  • Плавання: 27 липня – 4 серпня
  • Настільний теніс: 27 липня – 10 серпня
  • Тхеквондо: 7-10 серпня
  • Теніс: 27 липня – 4 серпня
  • Батут: 2 серпня
  • Тріатлон: 30 липня – 5 серпня
  • Волейбол: 27 липня – 11 серпня
  • Водне поло: 27 липня – 11 серпня
  • Важка атлетика: 7-11 серпня
  • Боротьба: 5-11 серпня

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які терміни та умови вступної кампанії-2024: що треба робити абітурієнтам після НМТ.

Головне