Коли знімають та коли виключають з військового обліку: що треба знати про різницю та умови

Коли знімають та коли виключають з військового обліку: що треба знати про різницю та умови

Новий закон про мобілізацію дещо змінив умови взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього. Вони і до змін могли викликати непорозуміння, тому варто розуміти різницю та особливості саме зняття та виключення. Як це відбувається за законодавством та нормативкою, розбирався "Ми – Україна".

Зняття з військового обліку – що передбачає?

Різницю між зняттям та виключенням з військового обліку можна зрозуміти з умов ст. 37 закону про військовий обов'язок та військову службу. Вона полягає у тому, що виключення з обліку є постійним, тоді як зняття з нього є тимчасовим. Тож призовники, військовозобов'язані та резервісти, які повинні з певних причин знятися з військового обліку, мають знову на нього встати, з урахуванням нових обставин.

Саме зняттю з обліку присвячена ч. 5 ст. 37, і вона кореспондується з частинами 1-4 цієї ж статті, які присвячені взяттю на облік.

Зняття з військового обліку призовників. Знімають з обліку такі категорії призовників, щоб знову стати на облік на інших умовах.

Той, хто досяг 25-річного віку. 25 років – верхня межу призовного віку. Після його досягнення статус призовника змінюється, бо він стає військовозобов'язаним. Тож знімається з обліку призовників та стає на облік військовозобов'язаних.

Той, хто вибув в іншу місцевість та став на облік в іншому ТЦК за новим місцем проживання. За правилами військового обліку, як на рівні закону, так і постанови №1487 про його порядок, треба в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання приходити з паспортом та військово-обліковими документами до нового ТЦК та СП за новим місцем проживання та ставати на облік.

Той, хто вступив на військову службу або на навчання у військовий навчальний заклад. На обліку такий призовник буде за місцем служби або навчання.

Той, хто пройшов базову загальновійськову підготовку. Проходження БЗВП передбачає здобуття військово-облікової спеціальності та набуття статусу військовозобов'язаного. Тож після неї призовник стає на облік військовозобов'язаних.

Той, хто звільнений від обов'язку проходити БЗВП як непридатний до служби за станом здоров'я, коли це підтверджує медкомісія вищого рівня.

Той, хто отримав спеціальні звання після закінчення закладів освіти. Маючи спеціальні звання, чоловіки мають ставати на облік військовозобов'язаних. Той, хто має, але не стоїть на ньому, зобов'язаний це зробити до 16 липня за новим законом про мобілізацію. Це стосується чоловіків, які служать у Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, НАБУ, органах прокуратури, податковій та митній службах. А також чоловіків у віці від 18 до 60 років зі спецзваннями, які звільнилися зі служби з МВС, НАБУ, Нацполіції, ДБР, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, органів прокуратури, податкової та митної служб, БЕБ.

Той, хто направлений на альтернативну (невійськову) службу. За порядком проходження альтернативної служби, облік ведеться відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

Той, хто відправлений для відбування покарання. Такі особи мають знову стати на облік у ТЦК та СП за місцем проживання після ув'язнення.

Зняття з військового обліку військовозобов'язаних. З обліку знімають та ставлять знову з урахуванням таких обставин.

Той, хто вибув в іншу місцевість. Знімають з обліку у попередньому ТЦК та СП, коли військовозобов'язаний стає на облік у новому ТЦК та СП. Строк зняття на облік за новим місцем проживання такий саме, як і для призовників – 7 днів.

Той, хто призваний або прийнятий на військову службу чи на навчання у військовий навчальний заклад. Військовий облік буде відбуватися за новим місцем.

Той, хто зарахований до військового оперативного резерву. В такому випадку треба ставати на військовий облік резервістів.

Той, хто направлений для відбування покарання. Облік, як і у випадку із засудженими призовниками, за законом відбувається у ТЦК та СП за місцем проживання після відбування покарання. Тож знову треба ставати там.

Зняття з обліку в разі виїзду за кордон. Новий закон про мобілізацію у новій редакції виклав статтю 37 закону про військовий обов'язок. До змін підлягали зняттю з військового обліку призовники, військовозобов'язані та резервісти, які на строк більше трьох місяців вибували за межі України. Тепер цю підставу для зняття з обліку прибрали.

Кабмін, з урахуванням цього, змінив і порядок ведення обліку. Там прямо прописали, що призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які виїжджають за кордон, не знімають та не виключають з обліку.

Тих, хто виїхав до внесених змін, знявшись з обліку, зобов'язали ставати на нього. Новим законом про мобілізацію встановили й терміни – це треба було зробити до 16 червня. Тобто протягом 30 днів після того, як набула чинності постанова про особливості ведення військового обліку за кордоном. Такою є постанова №1487, відповідні виправлення до якої внесли 18 травня.

Той хто знявся з обліку і виїхав за кордон, має знову ставати на нього в один з двох способів (зміни, які внесені до порядку обліку постановою №675):

  • особисто у ТЦК та СП, тобто приїхавши для цього в Україну;
  • подавши заяву у довільній формі до ТЦК та СП, органу СБУ чи розвідоргану, де його зняли з обліку, через закордонну дипломатичну установу. До заяви треба додати копію першої сторінки закордонного паспорта, пред'явивши оригінал, та відомості з додатку 4 до порядку про військовий облік. Це ПІБ, реєстраційний номер з реєстру "Оберіг" (VIN-код), серія, номер і дата видачі військово-облікового документа, номер військово-облікової спеціальності, звання, дата народження, найменування ТЦК та СП, де був на обліку, адреса проживання.

Виключення з військового обліку – що передбачає?

За частиною 6 статті 37 закону про військовий обов'язок та військову службу, виключають з військового обліку зараз:

  • того, хто помер або визнаний померлим;
  • того, хто припинив громадянство України;
  • того, хто визнаний непридатним до військової служби. Рішення про непридатність з виключенням з військового обліку виносить ВЛК. Порядок та підстави – у наказі Міноборони №402. У цьому випадку військово-обліковий документ не вилучають, але проставляють туди дані про виключення з обліку;
  • після досягнення граничного віку перебування в запасі. Це 60 років для рядового та старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу. Для вищого офіцерського складу – 65 років. Військово-обліковий документ тепер також не вилучають, а проставляють відмітку про виключення. Опікуватися виключенням людина має після досягнення граничного віку, особисто звернувшись до ТЦК та СП, де стоїть на обліку. Якщо ж не звернеться, військком має виключити й саме. Проте робитиме це не після дня народження людини, а з 1 січня наступного року.

Із новим законом про мобілізацію, тобто з 18 травня, змінилися умови виключення. Раніше з обліку у відповідних ТЦК та СП також виключали:

  • засуджених до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • направлених для відбування покарання. Тепер ця категорія та засуджені за тяжкі чи особливо тяжкі злочини мають знову ставати на облік після того, як відбудуть покарання;
  • тих, хто вступив на військову службу (навчання) у військові навчальні заклади. Ставати на військовий облік призовників у ТЦК та СП вони мають, якщо було відраховано з навчання до проходження БЗВП. Якщо закінчили навчальний заклад, то вже заступають на службу та обліковують там;
  • тих, хто призваний чи прийнятий на службу. Саме тому у Резерв+ військові, які завантажують застосунок, здебільшого бачать, що вони не є військовозобов'язаними та виключені з обліку.

Зняття чи виключення з обліку – чи уточнювати дані до 16 липня?

За формулюванням у новому законі про мобілізацію:

"громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

Якщо людина знята з обліку, вона на ньому не перебуває, тож наче й дані не має уточнювати.

Але зняття з обліку є умовою тимчасовою. Знявшись з нього, людина знову повинна на нього стати з урахуванням нових обставин. Це частина військового обов'язку, та призовники, військовозобов'язані, резервісти повинні його дотримуватися. Стаючи на облік після зняття, призовники та військовозобов'язані одразу й уточнюють дані – одна дія тягне за собою іншу. З відповідальністю за порушення ситуація така: і якщо знехтувати обов'язком щодо перебування на обліку передбачений штраф, і якщо не уточнити дані передбачений штраф. В обох випадках розмір однаковий – від 17000 до 25500 грн.

"Якщо громадянин віком від 18 до 60 років виключений з військового обліку (це зазначено в відповідних державних реєстрах, у його військовому квитку), такому громадянину не потрібно приходити для оновлення своїх даних", - казав представник Генерального штабу Збройних Сил України, полковник Юрій Глущенко.

Це логічно: виключені з обліку на ньому не перебувають та зобов'язання уточнити дані до 16 липня не мають. Проте й тут є "але": не мають, але варто це зробити.

"Я неодноразово стикалась із ситуаціями, коли у чоловіка є на руках висновок ВЛК про непридатність та військовий квиток із записом про виключення з обліку, а в реєстрі відповідної інформації немає. І такий чоловік має ризик і отримати відмову в перетині кордону, і отримати повістку, і навіть бути підданим процедурі адміністративного затримання, - вказала адвокатка Дар'я Тарасенко, -Тому всім виключеним з обліку я раджу переконатись, що така інформація є в реєстрі. Це можна зробити такими способами: звернутись в ТЦК та СП із відповідною заявою, через додаток "Резерв+" (але доведеться пройти процедуру уточнення даних!), через ЦНАП в процесі процедури уточнення даних. Уточнення даних не означає постановку на облік, тому цього боятись точно не варто!"

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, що треба знати про електронні та паперові військово-облікові документи за новими правилами.

Головне