Як святкувати та що готувати на Масляну, Масницю, Колодій – українські традиції свята

Як святкувати та що готувати на Масляну, Масницю, Колодій – українські традиції свята

Останній тиждень перед Великим постом українці святкують Масницю, Масляну, Колодій. Протягом тижня до 17 березня включно відзначаємо перше весняне народне свято. Чому у нього так багато назв, що саме у ці дні готувати та які традиції варто пригадати, розповідає "Ми – Україна".

Особливий тиждень перед Великим постом

Великдень – перехідне свято, дата якого кожного року різна та визначається за місячним календарем: перша неділя після першого повного місяця, що настає після дня весняного рівнодення – 21 березня за Григоріанським або 3 квітня за Юліанським або Новоюліанським календарем. Цьогоріч Великдень припадає на 5 травня. 48 днів перед Великоднем – Великий піст: з 18 березня по 4 травня у 2024 році.

Тиждень напередодні Великого посту – Масниця, Масляна, Колодій, а також Сирниця, Сиропуст. Оскільки він прив'язаний до перехідного свята – Великодня, то кожного року відзначається у різні дати. Цьогоріч Масниця припадає на 11-17 березня.

Назва "Маслениця" точно не питома українська та походить від російської. Вона пішла у вжиток у другій половині XX ст., коли у радянському союзі свято реанімували після заборони з 1917 року. Проте дозвіл, який на святкування видали у 1958 році, спирався саме на російські традиції. Звідти і назва, і страви – "бліни".

Масляна теж багато науковців називають не суто українським і знову ж таки адаптацією російської "масленицы". Але, до прикладу, у нарисі українського етнографа Олекси Воропая "Звичаї українського народу" розділ про наші традиції у це свято має саме таку назву. Проте більш близька та відповідна традиціям цього періоду – Масниця, бо тиждень перед постом було прийнято споживати масну їжу – жирну.

У цей період м'ясо вже не споживали. Останній день, коли це прийнято було робити – М'ясопусна неділя, день перед початком Масниці. Тоді заговлялися на Масницю.

"Себто востаннє перед Великим постом їли м’ясо, відпускали, не споживали м’ясо протягом восьми тижнів аж до Великодня. До речі, у Західній Європі М’ясопуст називають Карнавалом, від італійського "карне-вале", що дослівно означає "прощай, м’ясо", - пише українська етнографиня Надія Зяблюк.

Сама Масниця – період споживання вже не м'ясної, а масної їжі з молочними продуктами – вершковим маслом, сметаною, сиром. Звідси й інші назви" Сирниця, Сиропуст. А от назва Колодій – від давньої традиції, яка із споживанням різних страв не пов'язана.

Жіноче свято

В Україні був звичай одружуватися у той період, коли можна було споживати м'ясо. На Масницю, протягом посту та ще тиждень після Великодня – вже ні. Тож два місяці випадали з року. Того, хто проігнорував свій обов'язок із продовження роду та розширення громади, карали. І правом "відзначати" винних були наділені жінки.

"В понеділок на Масляній заміжні жінки ще ходять по домах, де є дорослі хлопці або дівчата, і прив’язують матерям колодку до ноги. Це кара за те, що не оженили синів чи не повіддавали дочок впродовж останніх м’ясниць", - пише Олекса Воропай.

Тиждень перед постом, період Масниці ще називають Колодієм.

"Є кілька гіпотез, чому називається це Свято Колодія. Одна з них пов’язана з тим, що літні гуляння відбувалися на колодках, і якщо ви не знайшли собі пару, то потім отримували за це покару – прив’язану колодку. Інша гіпотеза, що це свято має глибокі язичницькі мотиви, що сягають, можливо, епохи матріархату, тому і вважається жіночим. У язичників був Бог шлюбу Колодій, тому в цей період карали саме неодружених хлопців та дівчат", - пояснює науковиця Наталія Хоменко.

колодування.jpg (58 KB)

Також подекуди досі згадують ще одну назву цього святкового періоду – Туриця.

"Деякі дослідники припускають, що Масниця бере свій початок від свята на честь язичницькою бога Велеса. До речі, саме на Масничному тижні українські жінки особливо вшановували святого Власія (Велеса, Волоса, Бика-Тура). Зрозумілою за походженням є і назва свята – Туриця", - вказує Надія Зяблюк.

Проте не із суворістю та почуттям обов'язку жінки "таврувати" неодружених на Масницю, яку ще називають Бабським тижнем. Як розповідає Воропай, заміжні жінки у цей час і між собою колодкували: зустрічалися, пили, вітали одна одну із народженням, хрестинами колодки – палиці, яку одна із них приносила до шинку. Потім колодка символічно помирала, її хоронили і її поминали.

"Розуміється, ніхто за нею не плакав, а пили й гуляли однаковісінько — як при "народженні", так і при "смерті", - пише Воропай.

Гуляння цього тижня були постійними і особливості  є у різних регіонах. Одна притаманна усім – споживання у гостинах ритуальних страв. І хоч зараз багато хто вважає необхідним готувати у цей період млинці, у першу чергу на столі має бути інша їжа.

На Масницю вареники кожен день, але не тільки

"Вареники на Масляну годиться варити щодня: "вареники доведуть, що і хліба не дадуть!" Але не всі цього правила дотримувались. На сиропустну ж неділю "і бусурмени вареники їдять!" — а, мовляв, про нас, православних, і мови не може бути", - пише Воропай.

Вареники в Україні і національна, і ритуальна страва. Перехідні свята пов'язані із місячним календарем, і традиція готувати вареники перед постом більш ніж доречна.

"Масницю справляють на місяці-молодику. "Масничний місяць заговляється Варениками". Вареник – символ молодого місяця, форму якого він передає. На Київщині, окрім вареників, на Масницю споживали налисники з сиром, "колотуху", "насирники", оладки, млинці, пампушки, "ражанку", молочний кисіль, "киселицю", а також "шуляки" (із головок квашеної капусти), яйця, рибу. Рибу та яйця готували на коров’ячому маслі. До слова, вареники з сиром є ознакою Масниці в українців як "бліни" в росіян", - вказує Надія Зяблюк.

"Насирники" – сирники, "ражанка" – ряжанка. Рецептів оладків, млинців, налисників та вареників у кожній родині знайдеться чимало. Про те, як можна зробити пісне еластичне тісто для вареників "Ми – Україна" розповідав раніше. А от деякі інші страви варто згадати на Масницю, якщо їх немає звичаю готувати.

вареники_масниця.jpg (203 KB)

Шуляки з капусти не треба плутати із шуликами – стравою із тіста з маком, яку часто готують на Маковія. Один із способів їхнього приготування: відварити у киплячій підсоленій воді зі спеціями (лавровим листом, перцем) протягом десь шести хвилин нарізані на 5-6 частин невеликі качани капусти. Коли капуста охолоне, її заливають розсолом з квашених огірків або капусти і тримають зо два дні при кімнатній температурі, а потім переставляють у холодне місце. Подають із духмяною олією, зернами гірчиці, часником.

Колотуха – це страва з пряженого молока, перетертого сиру та сметани. Один з варіантів рецепту: перетираємо півкіло сиру, додаємо 300 г сметани та змішуємо. Потім вливаємо три літри пряженого молока (якщо готувати самим, то кип'ячене молоко треба десь 2,5 години томити у печі на низькій температурі близько 100 градусів) і заколотити, тобто ретельно змішати, інгредієнти разом. Можна за смаком додати цукор. Розлита по банкам чи іншим ємностям колотуха має настоятися в середньому сім годин при кімнатній температурі. Потім її охолоджують і після цього можна подавати.

Киселицю наведемо за лемківською рецептурою. Для неї потрібна закваска з вівсяного борошна або крупи (500 г), дріжджів (25 г свіжих), скибочки чорного хліба та теплої води (три літри). Сухі інгредієнти та дріжджі треба залити водою та поставити для бродіння у тепле місце на добу. Воду закип'ятити, додати за смаком сіль, кмин та закваску. Співвідношення: на 1 літр води 0,5 л. закваски. Доводимо до кипіння та загустіння, приправляємо часником та засмажкою із цибулі, до якої можна додати столову ложку борошна.

страви_масниця.jpg (177 KB)

Дні Масниці

Понеділок. День зустрічі Масниці, люди ходять у гості, п'ють, співають. Жінки збираються у шинку щоб колодкувати: святкують народження колодки.

"Першого дня Масниці, в понеділок, розпочинали свято ("наставляли Масницю") переважно жінки. Чоловіки залучалися до гулянь уже під вечір", - зазначає Зяблюк.

колодій.jpeg (241 KB)

Вівторок. Катання зі снігових гірок, щоб "на ображати Масницю". Жінки "хрестять" колодку. Дівчата можуть зазивати хлопців, які їм подобаються, на оглядини.

Середа. Якщо у вівторок колодка хрестилась, то у середу її похрестили, що теж святкується широко із смаколиками та чаркою. Цього дня – широка Масляна, весела, біла, молочна із частуванням та гулянням.

Четвер. "В четвер на цьому тижні господині збираються компаніями і спеціяльно п’ють та гуляють — "щоб телята водились!" - пише Воропай.

У четвер на Сиропусному тижні, зазначає Зяблюк, українці вшановували святого Власія, який з'єднався із дохристиянським культом Велеса. Якщо до четверга на столі ще не були вареники, у цей день мають бути обов'язково, бо "Влас на вареники лас".

П'ятниця. Частують тещу, "щоб горло не пересихало". Той, хто одружився на різдвяні м'ясниці, тобто у період після Різдва, коли вже дозволено споживати м'ясо, везе тещу до себе у гості.

Напередодні Колодій помер, а у п'ятницю його ховають, хоч в деяких регіонах це відбувається у четвер.

Субота. Проводи Масниці. Жінки святкують, що позбулися Колодія як зайвого клопоту. У цей день поминають померлих родичів.

Неділя. Останній день Масниці – Пущення, Постові заговини, Сиропусна неділя. Хоча м'ясо, звісно, їсти неможна, це останній день перед Великим постом, коли можна наїстися молочних страв, зокрема сиру, яєць – заговіти. Ввижається, що яка погода на Сиропусну неділю, на Пущення – такою вона буде і на Великдень.

Цього дня – Прощена неділя: за гріхи та образи люди просять прощення один в одного. Старі люди просили пробачення навіть на кладовищі у мертвих. У живих його просили тричі.

"Колись вірили, що страшний суд відбуватиметься саме в цей вечір, - пояснює Воропай, - Богобоязливі люди на сиропустну неділю з хати не виходили, горілки не пили, а сиділи вдома і пригадували, чи багато гріхів наробили в цьому році".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, чим особливий високосний рік , які під час нього існують традиції та вірування.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.